به نام خدا

جستاری در دنیای مرزی‌ها

گلچین مطالب از 6 منبع تخصصی اصلی اختلالات شخصیت

عوارض:

علائم جنون‌وار(توهم، اغتشاش در تصویر ذهنی از بدن، اختلال توهمی در موقع به خواب رفتن و افکار ربطی) در مواقع واکنش به استرسريال مرگ زودرس یا معلولیت جسمی متعاقب اقدام به خودزنی یا خودکشی(حق‌شناس، 1395).

آمار خوکشی

درصد معناداری از مبتلایان به این اختلال (حدوداً ۶ درصد) موفق به خودکشی می‌شوند(بارلو1394).

همبودی‌های اختلال شخصیت مرزی:

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بسیار احتمال دارد که دچار اختلال استرس پس از تروما، اختلال‌های خلق، اختلال‌های مرتبط با مواد و اختلال خوردن(بخصوص بلومیا) همبود باشند(مک گلاشان و همکاران، 2000 به نقل از کرینگ، جانسون، دیویسون، نیل 2015). وجود اختلالات همبود پیش‌بینی کننده‌ی احتمال بالاتر آن است که علائم BPD چندین سال پایدار خواهد بود(زانارینی، فرانکبرگ، هنن و همکاران،  2004 به نقل از کرینگ، جانسون، دیویسون، نیل 2015).

اختلال شخصیت مرزی با اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی و اغلب اختلالات شخصیت همبودی دارد(حق‌شناس، 1395).

اختلالات خلقی نیز در بین مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی رایج است و حدود ۲۰درصدشان افسردگی شدید یا عمده و حدود ۴۰ درصد شان اختلال دوقطبی دارند. اختلالات خوردن به خصوص پرخوری عصبی هم بین آن‌ها رایج است. تقریباً ۲۵ درصد کسانی که پرخوری عصبی دارند، اختلال شخصیت مرزی هم دارد. تا ۶۷ درصد کسانی که اختلال شخصیت مرزی دارند هم حداقل دچار یکی از اختلالات مصرف مواد تشخیص داده می شوند(بارلو1394).

نتایج شمار زیادی خانواده پژوهی نشان می‌دهد اختلال شخصیت مرزی در خانواده‌هایی که این اختلال در آن‌ها وجود دارد شایع‌تر است و این اختلال به نحوی با اختلالات خلقی رابطه دارد(بارلو1394).

 

افزایش خطر خانوادگی اختلالات مصرف مواد، اختلال شخصیت ضداجتماعی و اختلالات دوقطبی یا افسردگی در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی وجود دارد(انجمن روان‌پزشکی امریکا2013).

 

زوال عملکرد:

زوال عملکرد در این بیماران به‌وفور و شدید در حوزه‌های شغلی، تحصیلی و ازدواج وجود دارد(حق‌شناس، 1395).

 

 

شیوع:

میانگین شیوع اختلال شخصیت مرزی در جمعیت 6/1% تخمین زده می‌شود. اگرچه ممکن است که تا 9/5% هم بالا برود. شیوع اختلال شخصیت مرزی در مراکز مراقبت اولیه در حدود 6%، در بین افراد ویزیت شده در درمانگاه‌های سرپایی بهداشت روان در حدود 10% و در بیماران روان‌پزشکی بستری در بیمارستان در حدود 20% است. البته ممکن است شیوع اختلال شخصیت مرزی در گروه‌های سنی مسن‌تر کاهش یابد(انجمن روان‌پزشکی امریکا2013).

میزان شیوع اختلال شخصیت مرزی در طول عمر در ایالات متحده ۷% است؛ این میزان در بیمارستان‌های روانپزشکی و محیط‌های سرپایی جامعه خیلی بالاتر( ۱۵ تا ۲۰ درصد) می‌‌باشد. زمانی پژوهشگران باور داشتند که زنان بیشتر از مردان احتمال دارد که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا باشند اما اکنون میزان شیوع بین جنسیت‌ها را برابر می‌دانند؛ با این حال در نشانه‌های خاص و اختلالات دیگری که همراه با اختلال شخصیت مرزی روی می‌دهند؛ تفاوت‌های جنسیتی وجود دارد. مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بیشتر احتمال دارد که اختلال مصرف مواد و ویژگی‌های شخصیت ضد اجتماعی داشته باشند؛ زنان میزان بالاتر از اختلالات خلقی و اضطرابی، اختلالات خوردن، اختلال استرس پس از آسیب دارند(هالجین، کراس ویتبورن2103).

تاکنون در هیچ مطالعه‌ای میزان قطعی شیوع این اختلال نشان داده نشده است؛ اما به نظر می‌رسد این اختلال در یک تا دو درصد از جمعیت وجود داشته باشد و در زن‌ها نیز دو برابر مرد‌ها شایع است. شیوع اختلال افسردگی اساسی اختلالات مربوط به مصرف الکل و سوءمصرف مواد در بستگان درجه اول افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بیشتر از جمعیت عمومی است(کاپلان، سادوک2015).

 

اختلال شخصیت مرزی دارای شیوع 1 تا 2 درصدی در جمعیت عمومی است(حق‌شناس، 1395).

میزان شیوع اختلال شخصیت مرزی در طول عمر در ایالات متحده ۷% است؛ این میزان در بیمارستان‌های روانپزشکی و محیط‌های سرپایی جامعه خیلی بالاتر( ۱۵ تا ۲۰ درصد) می‌‌باشد(هالجین، کراس ویتبورن2103).

 

 

نسبت جنسیتی:

براساس DSM-5 نسبت ابتلاء زنان به مردان 2 به 1 است(حق‌شناس، 1395).

زمانی پژوهشگران باور داشتند که زنان بیشتر از مردان احتمال دارد که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا باشند اما اکنون میزان شیوع بین جنسیت‌ها را برابر می‌دانند؛ با این حال در نشانه‌های خاص و اختلالات دیگری که همراه با اختلال شخصیت مرزی روی می‌دهند؛ تفاوت‌های جنسیتی وجود دارد. مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بیشتر احتمال دارد که اختلال مصرف مواد و ویژگی‌های شخصیت ضد اجتماعی داشته باشند؛ زنان میزان بالاتر از اختلالات خلقی و اضطرابی، اختلالات خوردن، اختلال استرس پس از آسیب دارند(هالجین، کراس ویتبورن2103).

فرایند:

سیر و فرایند چنین اختلالی دارای شکل‌های متنوعی است. شایع‌ترین سیر آن دارای بی‌ثباتی‌های مزمن در سنین نوجوانی است که با عواطف آشوبناک و عدم کنترل تکانه‌ها همراه است. خطر خودکشی در سنین نوجوانی بسیار بالا است و با افزایش سن کاهش می‌یابد. در دهه‌های 40 و50 سالگی ثبات بیشتری در روابط وکار خود پیدا می‌کنند(حق‌شناس، 1395).

عوامل زمینه‌ساز:

بسیاری از پژوهش‌ها بر تجارب تروماتیک دوران کودکی در این نوع اختلال شخصیت تأکید دارند. در سال‌های اخیر، مدل سه بُعدی برای این آسیب‌شناسی مورد توجه قرار گرفته شده است که شامل تروما در دوران کودکی، سرشت آسیب‌پذیر و سلسله‌ای از رویدادهای تحریک‌کننده می‌شود(حق‌شناس، 1395).

سیر و پیش‌آگهی

در روی مثبت ماجرا سرانجام افرادی که اختلال شخصیت مرزی دارند، در بلند مدت سرانجام دلگرم کننده‌ای است و تا ۸۸ درصد شانس ده سال بعد از درمان اولیه بهبودی نسبی پیدا می‌کنند(بارلو1394).

 

این اختلال کم و بیش باثبات است؛ به طوری که بیماران در طول زمان تغییر چندانی نمی‌کنند؛ در مطالعات طولی دیده نشده که به اسکیزوفرنیا تبدیل شود اما میزان بروز حملات افسردگی اساسی در این بیماران زیاد است. این تشخیص معمولاً پیش از ۴۰ سالگی مطرح می‌شود چون در این دوره است که بیمار باید برای شغل، ازدواج و سایر مسائل مهم خود تصمیم بگیرد و به انتخاب دست بزند، در حالی که نمی‌تواند با این مراحل که در چرخه زندگی به طور طبیعی پیش می‌آید، درست برخورد کند(کاپلان، سادوک2015).

 

اختلال شخصیت مرزی از سیر بسیار متغیری برخوردار است. شایع‌ترین الگو، بی‌ثباتی مزمن از اوایل بزرگسالی، همراه با حملات شدید عدم کنترل هیجانی و تکانشگری و میزان زیاد مراجعه به مراکز مراقبت بهداشتی و بهداشت روان است. آسیب ناشی از این اختلال و خطر خودکشی در طی سال‌های جوانی در بالاترین حد است و البته به تدریج با افزایش سن، فروکش می‌کند. اگرچه گرایش به هیجانات شدید، تکانشگری و شور و حرارت در روابط اغلب در طول عمر ادامه دارد، اما با شرکت در مداخله‌ی درمانی اغلب بهبود می‌یابد. چنین بهبودی گاهی در طی سال اول درمان آغاز می‌شود. در طی دهه‌ی چهارم و پنجم، اکثریت مبتلایان به ثبات بیشتری در روابط و عملکرد حرفه‌ای خود دست می‌یابند. مطالعات پیگیری بر روی افراد شناسایی شده در درمانگاه‌های سرپایی بهداشت روانی نشان می‌دهد که پس از حدود ده سال، نیمی از افراد دیگر از الگوی رفتاری منطبق با ملاک‌های تمام‌عیار اختلال شخصیت مرزی برخوردار نیستند(انجمن روان‌پزشکی امریکا2013).

گردآوردنده: عرفان حمیدی

منابع

#روابط

#شخصیت

#همدلی

#عزت‌نفس

#عشق

#دلبستگی

#ازدواج

#پایداری_روابط

#زندگی_مشترک

#اختلال_شخصیت_مرزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *